1 Kor 13 (M)


Intro
In de jonge kerk te Korinthe is een probleem. Er zijn gelovigen die zichzelf heel wat vinden omdat ze veel van de bijbel weten, of omdat ze een geestesgave hebben en bv ‘in tongen’ kunnen spreken, of omdat ze heel veel over hebben voor een ander enz. Op zich zijn Bijbelkennis, tongentaal of een ander een charisma en dienstbaarheid enz mooi en belangrijk. Maar als het met opschepperij gepaard gaat en met neerkijken op anderen, dan niet. Dan is dat zelfs waardeloos. Waarom? Vanwege de mentaliteit die daaruit spreekt. Het getuigt van geldingsdrang, heerszucht, gelijkhebberij en andere vormen van ik-gerichtheid.  Daar is de wereld al veel te vol van. Gods Geest is er op uit in mensen iets nieuws op gang te brengen: om ze te openen voor God en elkaar. Dat doet Hij door geloof, hoop en liefde te wekken.
  • Geloof of vertrouwen is het tegenovergestelde van wantrouwen (angst en zorgen)
  • Hoop is het tegenovergestelde van wanhoop (uitzichtloosheid, pessimisme)
  • Liefde is het tegenovergestelde van wanliefde (eigen belang, gelijkhebberij, geldingsdrang enz)

Er is een interessante verhouding tussen geloof, hoop en liefde enerzijds en de tijd (verleden, toekomst en heden) anderzijds

Geloof en verleden
Geloof heeft met het verleden te maken. Het ziet terug op Jezus: zijn lijden en sterven en opstanding op de morgen van Pasen gelden als de beslissende gebeurtenis in de geschiedenis. Toen, daar bracht God door Jezus verzoening tot stand. Dat is de vertrouwen wekkende gebeurtenis bij uitstek. Er is geen grond meer voor wantrouwen, wanhoop en wanliefde. De bodem werd weggeslagen onder de macht van de boze / de zonde.
Het is als de D-Day (Decision Day, 6 juni 1944) in de oorlog: toen was het erop of eronder en Goddank werd de vijand de beslissende klap toegebracht. Vanaf dat moment staat de overwinning, V-Day (5 mei 1945) vast, al zou het nog bijna een jaar van strijd moeite en offers kosten.

Hoop en toekomst
Daarom is er ook hoop die vooruit ziet naar de toekomst: het verlangen naar de dag dat de overwinning van Christus voluit aan het licht komt (V-Day). De dag dat Hij als de Levende verschijnt: de Heer van hemel en aarde. Alle vormen kwaad en onheil zijn dan voorgoed verdwenen. Alle dingen beantwoorden dan volledig aan Gods bedoelingen. Gods rijk en zijn gerechtigheid aangebroken. Alles en iedereen doortrokken van zijn licht, vrede en rust.

Afb 18 De Golden Gate Bridge (San Francisco). Foto met dank aan Frank Schulenburg /  CC BY-SA 4.0

Liefde en heden
Verleden D-Day (vertrouwen) en toekomst V-Day (hoop) zijn als de twee pijles van de Golden Gate Bridge bij San Francisco. Die pijlers zijn onmisbaar en maken de feitelijke brug of verbinding mogelijk: een weg die de verre onhaalbaar (meer dan 2.700 meter!) geachte overkant
toch bereikbaar maakt. Door in het
heden  van dag tot dag in de liefde te leven, wandelen we over die brug naar Gods toekomst. Gestuwd door vertrouwen. Aangetrokken door de hoop.

Liefde is eeuwig
Van die drie is de liefde het belangrijkste. Die blijft. Geloof gaat voorbij. Want er komt een dag dat we zien (Jes 2:4) zullen dat het allemaal waar is wat we nu nog geloven en hopen: dat Jezus leeft en God ons allemaal een nieuw bestaan geeft op een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Dan is geloof niet meer nodig. En ook de hoop niet meer: die is dan in vervulling gegaan. Maar waar het allemaal om te doen was, de liefde, die blijft. Op het eind van alles zal de oorlog niet meer geleerd worden en de dood niet meer zijn (Opb 21: 4). Alles en iedereen zal leven in het licht van God en zijn liefde weerspiegelen in zorg en aandacht voor elkaar.



Kun je met een warm en bewogen hart de overkant halen?  Een preek over deze dingen vind je hier.
Over de symbolen voor geloof, hoop en liefde klik hier

 
   
terug

Afkortingen

Bijbelboeken > Register kolom 2
adhv = aan de hand van
Afb = Afbeelding
BGT = Bijbel in Gewone Taal
BHS = Biblia Hebraica Stuttgartensie (Hebr. OT)
DL = Dordtse Leerregels
GNT = Griekse Nieuwe Testament (Nestle-Aland)
Gr = Grieks
HCat = Heidelbergse Catechismus
Hebr = Hebreeuws
HTB = Het Boek
HSV = Herziene  Staten Vertaling
Lat = Latijn
LXX = Septuaginta (Griekse Vertaling vh OT; 250 - 50 vC)
LV14 = Leidse Vertaling 1914
NA - Nestle-Aland, 27-ste druk (Grieks NT)
NB = Naardense Bijbel (P. Oussoren, 2004)
NBG = Nederlands Bijbel Genootschap
NBG51 = Bijbelvertaling van het NBG (1951)
NBV21 = Nieuwe Bijbel Vertaling van het NBG (2021)
nC = na Christus
NGB = Nederlandse GeloofsBelijdenis
NT = Nieuwe of tweede Testament
OT = Oude of eerste Testament
PKN = Protestantse Kerk Nederland
RKK = Rooms Katholieke Kerk
SV = Staten Vertaling
TeNaCh = Torah+Nebiïm+Chetoebim
vC =  voor Christus